Baras „Karvė ir viščiukas“ Vilniuje
Baras „Karvė ir viščiukas“ arba kitaip prašmatnus gatvės maistas Vilniaus Naujamiesčio dulkėse.
Trumpai
Aplinka: prie „Lofto“ prisiglaudęs kelių kvadratinių metrų lizdas su vintažinių „Elfos“ magnetofonų kolekcija.
Aptarnavimas: paprasti bičai – paprastiems bičams. Arba hipsteris hipsterį supras.
Publika: nuo savaitgalio reiverių iki jaunųjų Naujamiesčio „oligarchų“.
Muzika: nuo seno roko iki nepretenzingų šiandieninės muzikos rifų.
Alus: keli kranai „Vilkmergės“, „Heineken“, o situaciją gelbėja „Pilsner Urquell“.
Maistas: gatvės virtuvės triumfas.
„Mėmelio žirafos” sako: 4 iš 5. Bendrą puikų įspūdį (interjeras, baro žmonių šypsenos bei puikus maistas) sugadina, žinoma, aukštos kainos. 2,8 Eur už „Vilkmergę“ net ir šiais beprotiškais brangimo laikais atrodo visiškas kosmosas.
Išsamiai/Kontaktai
Nežinia, kas sukosi Viktoro Diawaros galvoje, kuomet jis prieš dešimtį metų savo uždirbtus honorarus sugalvojo sukišti į „Elfos“, sovietmečiu gaminusį juostinius magnetofonus (ir ne tik), fabrikėlį ir čia įkurti „Loftą“, išdidžiai tituluojamu „menų fabriku“. Būtent šios investicijos ir pradėjo sostinės Naujamiesčio rajono kulto bumą, šiandien suvešėjusį taip, jog visi kartu su mada žingsniuojantys hipsteriai būriais keliasi į kadaise nuvertintą industrinį rajoną ir čia kuria savo verslo oazes.
Rajonas, kadaise garsėjęs savo fabrikais, dirbtuvėmis bei autoservisais, virsta kūrybiniais loftais, kuriame vienas po kito gimsta startuoliai, atsidaro specifinės verslo erdvės, generuojamos idėjos, kurios kai kam jau spėjo sunešti ir šiokius tokius turtus. O kaip smagiausia išleisti lengva ranka uždirbtus eurus? Žinoma, tenkinant skrandžio poreikius. Viena iš tokių nedidelių maisto kulto salelių ir tapo prie „Lofto“ prisiglaudęs „Elfa Gastrobaras“, dar žinomas kaip „Karvė ir viščiukas“. Pastarojo furgonėlis jau kelerius metus nuolat prasuka ratus pro didesnius sambūrius, tad su savo mėsainiais yra supažindinęs nemažą reiverių visuomenės dalį.
Tačiau ne tik mėsainiais, kainuojančių nuo 5 iki 5,5 euro garsėja šie Naujamiesčio dulkėse dienas ir vakarus leidžiantys vaikinai. Nori dienos pietų? Prašom, už pusšešto euro gausi trintą sriubą ir griliaus patiekalą. Norisi šeštadienio popietę prastumti pro langą spoksant į gyvenimo nuvargintą proletariatą, laukiantį viešojo transporto į Naujininkus apdulkėjusiose stotelėje? Prašom – kimšk jautienos-avienos dešreles su rūkytų kiaušiniu bei pupelėmis ir bulgariškais pipirais (7 eurai), avienos iešmelius (7 eurai), ar gal net visą griliuje keptą vištą (15 eurų, už kuriuos alkį numarins, kaip teigiama, keturi žmogeliai), pliumpink „Pilsner Urquell“ (3,2 euro) ar visą eilę „Vilkmergės“ rūšių (2,8 eur) ir dėkok Dievui, kad negimei per anksti – kitaip stovėtum prie staklių, o vienintele tavo pramoga būtų apsilankymas komjaunimo šokių vakare.
Tačiau pakanka lyrikos – grįžkim prie žemiškų reikalų. Taigi, nors „Elfa Gastrobaras“ siūlo tikrai smagų valgiaraštį, vienas patiekalas ypač išsiskiria ir kas kartą sulaukia jį ragavusių lankytojų pagyrų. Tai, žinoma, yra quesadillos, gatvės maisto valgiaraštyje įrašytos šalia mėsainių – jos čia yra gaminamos trijų rūšių, tad gali rinktis pagal savo pomėgius. Lankydamiesi paskutinį kartą nugriebėme quesadillą su pikantiškomis naminėmis jautienos-avienos „Merquez“ dešrelėmis ir galima drąsiai teigti, jog tai buvo skaniausi per pastaruosius kelis mėnesius pravalgyti penki eurai. Tiesa, neslėpsime, ko gero, tai buvo ir greičiausiai sukimštas maistas, nes porcija tikrai nėra įkvepiančio dydžio. Pridėk dar stiklą putojančio alaus ir suprasi, kad pinigai šioje dulkėto Naujamiesčio maisto šventovėje dingsta labai sparčiai. Tačiau jei įvertini visus „Elfos Gastrobaro“ akcentus (magnetofonų kolekcija, baro darbuotojų šypsenos ir tatuiruotės bei žiupsnelis pro langus matomos proletariato egzotikos), supranti, kad hipsterių žemėlapyje šis taškas vaidina ne paskutinį vaidmenį.
Adresas: Švitrigailos g. 29, Vilnius
Internete:
FB: https://www.facebook.com/ELFA.GastroBar/
https://www.facebook.com/karveIRvisciukas/