Kaukazietiška virtuvė Klaipėdoje – kas, kur ir kaip

Kaukazietiška virtuvė Klaipėdoje? Jei yra noro ir nebijai pasiblaškyti po miesto rajonus, rasi įdomių ir, be abejo, skanių dalykų. „Miesto Žirafos“ pasileido į autentiškų kaukazietiškų restoranų ir užeigų uostamiestyje paieškas.

Halipos duona

Mažutė kepyklėlė, vasarį pradėjusi veikti Priekulėje, atsidarė ir Klaipėdoje, Naujojo turgaus vaisių ir daržovių paviljone. Jos įkūrėjas – lietuvis Ikaras Vabalas.

Šios kepyklėlės išskirtinumas – gaminiai kepami rytietiškame pečiuje, kuris vadinasi Tandyras. O pirkėjai gali gyvai stebėti visą gamybos procesą!

Kepyklėlės pagrindiniai patiekalai yra duonelė ir bandelės su įvairiais įdarais. Nors bandelės yra kepamos pagal rytietišką tešlos receptą, įdarai yra priimtini ir įprasti lietuvio skrandžiui: lašiša, špinatai, sūris, varškė, mėsa ir kt.

Beje, rytais čia yra taikomos nuolaidos vakarykštei produkcijai.

Tačiau gali tekti palaukti eilėje, kuri kartais tęsiasi ir lauke.

Adresas: Taikos pr. 80 (Naujasis turgus), Klaipėda
Internete: www.facebook.com/www.Halipos.Duona

halipos duona„Halipos duonos“ FB nuotr.

Gruziniška kepyklėlė Žardėje

Žardininkų mikrorajone prieš porą metų atsidarė ši gruziniška kepyklėlė. Pagrindiniai kepyklėlės patiekalai – gruziniški chačapuriai, tačiau kepyklėlėje siūloma ir tikra gruziniška duonelė bei itin populiarios bandelės su bulvių įdaru.

Visi kepiniai čia gaminami iš natūralių produktų ir pagal tradicinius gruziniškus receptus. Chačapurius kepa tikri gruzinai, nusprendę laimę ir verslą išbandyti Klaipėdoje. Gan laužyta, tačiau suprantama lietuvių kalba šie sugeba papasakoti apie kiekvieną turimą chačapurį, padėti išsirinkti iš keliolikos skirtingų jų variantų.

Tiesa, kartais patys primiršdami lietuvių kalbą tą patį gali papasakoti ir rusiškai. Charizmatiški kepėjai kaip mat užsitarnavo vietinių ir aplinkinių mikrorajono gyventojų simpatijas. Dailioms merginoms prie pirkinių kartais dar ir limonado nemokamai įdeda, kad skalsiau būtų:)

Adresas: Taikos pr. 117, Klaipėda
Internete: www.facebook.com/Gruzini%C5%A1ka-Kepykl%C4%97l%C4%97-936865573009804/

chacapuri klaipedoje zardeje„Ajaruli“ chačiapuris (Gruziniškos kepyklėlės FB foto).

Restoranas „Granatus“

Šį restoraną įkūrė armėnas Armen Manukyan. Prieš 15 metų vyras atvyko į Lietuvą pailsėti ir užsiliko čia ilgam.

„Granatus“ rasite ganėtinai keistoje vietoje, Vingio pasaže, „Iki“ parduotuvės patalpose, priešais kasas. Tačiau tai nekliudo restoranui sėkmingai veikti jau 8 metus.

Restoranas siūlo gan platų meniu, kuriame populiariausiais turbūt galima vadinti šašlykus, taip pat kebabus su lavašu arba pita. Mėsą su Armėnijos kalnų žolelėmis marinuoja pats Armenas, ji patiekiama su šviežiomis ar ant žarijų keptomis daržovėmis, bei autentiškais, ką tik pagamintais armėnų padažais.

Verta paragauti ir tradicinio armėnų skanėsto – graikinių riešutų ir medaus Pachlava.

Darbo dienomis „Granatus“ kviečia ragauti ir dienos patiekalų – kiekvieną dieną siūlomi vis kiti.

Adresas: Vingio g. 14, Klaipėda
Internete: www.armen.lt

Kas siuo metu vyksta Klaipedoje
„Nairi“ armėnų virtuvė

Dar keistesnėje vietoje, Minijos gatvės pabaigoje, galima rasti dar vieną armėnų restoraną – „Nairi“. Tiesa, ne visi jį randa iš pirmo karto, kadangi restoranas pasislėpęs autoserviso kieme, šalia „Auto aibės“.

Iš išorės „Nairi“ turi mažytę iškabą, kuri nežinančiojo šios vietos greičiausiai ir nesudomintų. Vidus – pakankamai niūrus, tačiau tik įėjus pasitinka nuostabus kepamos mėsytės kvapas!

Lankytojų mėgstamiausi – liulia kebabai. Norintiems sočiau pasistiprinti ar tiesiog neišsirenkantiems tarp sriubos ir antro patiekalo siūloma armėniška chašlama, kuri yra vadinama vienu armėnų nacionalinių patiekalų.

Restorano savininkas pats mielai bendrauja su lankytojais, taip pat, šiems pageidaujant, padeda prie maisto išsirinkti ir armėniško vyno taurę, ar, esant progai, ir visą butelaitį:)

Adresas: Minijos g. 169, Klaipėda
kebabas„Kebabas liulia“ (restorano „Legenda“ nuotr.)

Restoranas „Legenda“

Šis restoranas įsikūręs tarp Klaipėdos senamiesčio ir „Akropolio“, prie „Vėtrungės“ pasažo. Čia rasite gruziniškos virtuvės patiekalus, kuriuos gamina tikri gruzinai (bent jau taip teigiama restorano svetainėje Internete:)). Viduje nėra itin jauku, per garsiai groja muzika, lankytojai – pagrinde vietinė „fauna“ iš šalia esančių bendrabučio tipo penkiaaukščių. Nepaisant šių minusų, puikūs dienos pietų pasiūlymai – labai sotūs ir tikrai nebrangūs! – privilioja nemažai aplinkinių įstaigų darbuotojų.

Adresas: Taikos pr. 24A, Klaipėda
Internete: www.gruziniskalegenda.lt

Restoranas“Ararat“

Klaipėdos miesto centre, Liepų gatvėje, įsikūręs armėnų restoranas „Ararat“ gyvuoja jau daugiau nei dešimtmetį. Po savo stogu taip pat talpina ir keturių žvaigždučių viešbutį, tiesa, atsidariusį tik praėjus penkmečiui po restorano įkūrimo.

Restoranas pulsuoja armėniška dvasia ir svetingumu. Čia galima paskanauti įvairių armėniškų patiekalų ir paragauti tikro armėniško vyno (vynas, beje, labai skanus, ypač granatų). Interjeras autentiškas, fone grojanti armėniška muzika padeda sukurti itin jaukią atmosferą. Maistas labai kokybiškas, aptarnavimas, kiek teko lankytis, – labai geras.

Kaip ir galima būtų tikėtis, kainos „Ararate“ nemažos – gerokai aukštesnės už kitų šiame sąraše paminėtų vietų.

Adresas: Liepų g. 48A, Klaipėda
Internete: www.ararat.lt/restoranas

ararat klaipeda„Ararat“ restorano foto.